Hilvarenbeek: bezienswaardigheden en wat is er te doen?

Heb je ooit een nieuwe plek bezocht waar je meteen een ‘wauw’-gevoel aan overhield? Voor veel bezoekers gebeurt het bij een bezoek aan Hilvarenbeek.

Hilvarenbeek is misschien niet zo populair als andere steden in Nederland, maar laat je niet voor de gek houden. Hilvarenbeek is een kleinere maar mooie opkomende toeristische bestemming die een bezoek waard is. Je zult verrast zijn door enkele van de unieke dingen om te doen en plaatsen die je kunt verkennen op deze verborgen bestemming.

Misschien wilt je het ooit eens bezoeken, bijvoorbeeld tijdens een daguitstap en te ontspannen in Hilvarenbeek.

Als je plannen hebt om Nederland te bezoeken en niet zeker weet of Hilvarenbeek in je reisschema moet worden opgenomen, lees dan verder. In deze lijst hebben we een aantal bezienswaardigheden in Hilvarenbeek en omgeving op een rijtje gezet. We hebben het vermoeden dat als je deze stad in je reisplannen opneemt, je heel blij zult zijn dat je dat hebt gedaan.

Bezienswaardigheden Hilvarenbeek

De Vrijthof

De Vrijthof wordt beschouwd als het centrum van het dorp Hilvarenbeek en was in feite de vroegere markt. Dit pleintje wordt omringd door enkele speciale bomen en bijzondere bouwwerken. Vooral de Gebodenlinde is het bezichtigen waard. De lindeboom dateert van het jaar 1676 en heeft dus een groot deel van de geschiedenis van het dorp meegemaakt. Wat verderop staat er nog een jongere linde die eigenlijk de oude boom moest vervangen. 

In de nabijheid van de Vrijthof staan ook twee kerken. De Sint-Petrus´-Bandenkerk is wellicht de bekendste. Dit gotische bouwwerk dateert al uit de 14e en 15e eeuw, maar de oudste kerk op deze locatie dateert al van 990. De toren wordt ook wel eens de Beekse Toren genoemd en wordt beschouwd als een hoogtepunt in de Kempische gotiek. De tweede kerk is iets jonger en is een protestantse kerk die werd gebouwd in 1809. Je kunt er binnen nog een oude preekstoel aantreffen. 

Andere belangrijke bouwwerken in de nabijheid zijn de Domineeswoning op het nummer 23 dat dateert uit 1717, nadat de vorige woning tijdens de Spaanse Successieoorlog werd verwoest, en Huis De Cleyne Maan op het nummer 5. Een oud herenhuis waar vroeger de chirurgijns woonden. Op het nummer 20 tref je een Kempisch verdiepinghuis aan dat verbonden is met de Museumbrouwerij. Opvallend is dat bij deze huizen de voorgevels hoger zijn dan de achtergevels. 

Het Vrijthof is een aangename plek om te genieten van wat schaduw op een zonnige zomerdag. Op het pleintje zelf staat een monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en een borstbeeld van Anton van Duinkerken, een Nederlands dichter. Let ook op de antieke gietijzeren dorpspomp en de muziekkiosk. 

De Doornboom

Verder van de Vrijthof, maar nog binnen de dorpskern vind je de korenmolen De Doornboom. Deze is gelegen in de Doelenstraat naast het museum De Dorpsdokter. In 1905 werd de molen vernield door een brand, maar ondertussen is ze weer helemaal gerestaureerd door onderdelen van andere molens te gebruiken. De molen is nog iedere zaterdagmiddag te bezoeken. 

Museum De Dorpsdokter

Ooit al eens willen weten hoe een dokter te werk ging tijdens de 19e eeuw? In dit museum tref je nog een hele collectie aan met instrumenten die werden gebruikt door dokters in de periode 1800-1945. Van amputatie zagen tot bloedzuigers op sterk water en verlostangen waar je schrik van zou krijgen. 

In het achterste gedeelte van het museum liggen ook nog andere rekwisieten van Hilvarenbeek´s verleden zoals de urnen die indertijden werden opgegraven en een mammoetbot. Ook werktuigen uit het werkleven van de boeren tijdens de middeleeuwen kun je hier bewonderen. Bekijk ook musea buiten Hilvarenbeek.

Museumbrouwerij De Roos

Museumbrouwerij De Roos is een authentieke Brabantse dorpsbrouwerij. Hoewel het om een museum gaat, wordt hier nog steeds bier gebrouwen. Op beperkte schaal dan wel. 

Bezoek je binnenkort Hilvarenbeek en heb je nog snel iets nodig in huis? Bekijk dit shop overzicht.

Wat te doen in de omgeving van Hilvarenbeek

Beekse Bergen Safaripark

Safaripark Beekse Bergen is een van de grootste wildparken van het land. Dit park herbergt 150 diersoorten en huisvest meer dan 1250 dieren. Je kunt het park verkennen door op safari te gaan: te voet, met de auto of bus of per boot. Je kunt er ook voor kiezen om met je eigen auto het park in te rijden. Verschillende onderdelen van het park zijn gewijd aan de fauna van de Amerikaanse, Aziatische, Europese en Australische continenten en kun je hier dus bezichtigen. Het voeren van de dieren is hier ten strengste verboden.